“Cicle documental Guatemala Conflictes locals, Resistències globals”

“Cicle documental Guatemala Conflictes locals, Resistències globals”
Banner 2

febrer-març 2014: Tots els dijous, des del 20 de febrer fins al 27 de març, a les 19.00 hores

ProgramaCiclodocumental

Organitza: Plataforma de Solidaritat amb Guatemala. AlterNativa – Associació d’Amistat amb el Poble de Guatemala – BasiGESFA- Entrepobles – Edpac-GIDHS – Observatori del Deute en la Globalització – Rets – Setem – ACSUR Las Segovias

Col·laboren: Actoras de Cambio – Guatemala, Calala Fondo Centroamericano de Mujeres,  Coordinació pels Drets dels Pobles (CODPI),  Grup de Suport al’IRMH – Iniciativa de recuperació de la Memòria Històrica,  Observatori DESC,  S.O.S Racisme,  Tanquem els CIES

Palau Alòs:
C/Sant Pere més Baix, 55 – Barcelona; metro Arc de Triomf – Línia I
Espai Jove La Fontana
C/Gran de Gràcia, 190-192 – Barcelona; metro La Fontana – Línia

Presentació. La lluita contra les desigualtats, la denúncia de la vulneració dels drets humans, la defensa del territori enfront les empreses transnacionals o la recuperació de la memòria històrica són lluites globals. Si en el passat les enteníem com a pròpies d’una part del món, ara, cada cop més, formen part d’una realitat social única.

Aquesta nova concepció també ha anat definint cada cop més les estratègies en les organitzacions socials i les comunitats. Ja no és el Nord el que dóna suport al Sud per a millorar, suposadament, les seves condicions de vida i defensar els seus drets. Cada cop més, les organitzacions del Sud i del Nord treballem conjuntament per a fer front a les causes que originen aquests conflictes des de l’expressió de la nostra solidaritat mútua.

Ens reconeixem com a iguals enfront del desigual repartiment de la riquesa, la vulneració dels drets humans, especialment de les dones, les concessions a empreses sense escrúpols o la manca d’impunitat i justícia. Aquesta defensa del que considerem just la portem a terme malgrat que des de els governs es criminalitza i es reprimeix la protesta pacífica i legítima de les comunitats.

Aquest ha estat el camí que ha guiat l’elaboració del programa que us presentem des de la Plataforma de Solidaritat amb Guatemala en el marc del Cicle documental Guatemala: Conflictes locals, Resistències globals. Aquest inclou, a més, de forma transversal i específicament a una de les sessions, les agressions viscudes per als pobles indígenas a Guatemala a través de la negacions de les seves identitats, la repressió de les seves comunitats, l’expoli dels seus bens naturals i l’expropiació dels seus territoris.

Les projeccions que us proposem presenten la realitat d’aquest país centreamericà, però sens dubte, tant les causes d’aquestes problemàtiques com les estratègies per afrontar-les són extrapolables a qualsevol indret del món. Per això, després de cada projecció, podrem conversar amb persones que pertanyen a organitzacions que s’enfronten a les mateixes lluites al nostre país.

Confiem que amb aquestes dues mirades, la del Sud, amb una trajectòria sòlida, i la del Nord, sovint origen de les causes que provoquen aquests conflictes, però també víctima, cada cop més, de les mateixes polítiques injustes, podrem entendre en veu de les persones protagonistes aquesta nova realitat i definir estratègies en comú.

Per acabar, voldríem afegir que ens agradaria haver encertat en els temes, els títols i les organitzacions escollides, primer perquè volem aprendre i compartir, però també perquè volem que prengueu part en les nostres lluites, resistències i denúncies que en definitiva són les de tothom.

Plataforma de Solidaritat amb Guatemala

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Anuncios
A %d blogueros les gusta esto: